Naturama – utställning med levande tavlor

I levande tittskåp som Kapten Kryp kallar för naturam väntar en konstupplevelse utöver det vanliga.

Naturamorna är inredda som dockskåp eller med naturlika miljöer. Närkontakt med en välkamouflerad bönsyrsa i prunkande regnskogsmiljö, dallerspindlar som spinner trådar mellan trattgrammofonen och bokhyllan, eller kackerlackor som smidigt klättrar utmed väggarna i en grotta är exempel på några av de möten som går att uppleva i utställningen.

Skyltar med lättläst fakta om de olika arternas liv blandas med detaljerade närbilder på djuren som gör det möjligt att utforska hur deras spännande kroppar är uppbyggda.

Utställningen är också ett utmärkt tillfälle för bibliotek att visa upp böcker om djur och natur för att locka fler unga till läsning.

Det här är en vandringsutställning full med liv och fakta för alla åldrar!

 

Information och priser:

Vid intresse kommer jag gärna och tittar på utrymmet som ni vill att utställningen ska vara i, och därefter får ni en offert.

Installationskostnad: 25 000 kr. Hyra per dygn för fem naturamor inklusive djurskötsel: 2000 kr.

Kostnad för resor vid installation, skötsel och nedmontering tillkommer med 11.50/km. Moms tillkommer med 6% för alla ovan nämnda priser. Alla transporter görs med en elbil.

Kontakta mig om du vill ha mer information eller en offert.

Uttällningen ingår i  kulturkatalogen väst, vilket innebär att det finns möjlighet att ta del av en 50-procentig subvention för utställningen och hela resekostnaden. Ta kontakt med din kommuns kultursamordnare för att se om din verksamhet kan ta del av arrangörsstödet. För mer information och kontaktuppgifter till Västra Götalands kultursamordnare klicka på följande länk :

https://www.vgregion.se/f/kulturutveckling/regional-utveckling-och-tjanster/barn-och-unga/kulturkatalogen-vast/det-regionala-arrangorsstodet/

Förskolor och skolor kan ansöka om skapande skola-pengar från Kulturrådet. All information om hur ansökan går till hittar du på Kulturrådets hemsida :

http://www.kulturradet.se/sv/Skapande-skola/

En olivgrön guldbagge som fotats med en teknik som gör det möjligt att se kroppsdelarna på ett väldigt spännande sätt. Olika närbilder av kryp ingår i utställningen.

Det finns bönsyrsor som liknar blad, färggranna som imiterar blommor och en mängd andra utseenden. Men det som kännetecknar dom alla är att de oftast håller upp frambenen i en slags bönepostion när de vilar. Men djuren är långt ifrån religiösa, de väntar på ett byte med de stora fångstarmarna. Bönsyrsor är för det mesta stilla och förlitar sig på sitt kamouflage och de kan vara riktigt svåra att hitta. Arten på bilden visas under utställningen i en naturam med regnskogsliknande inredning.  

Vandrande pinnars livscykel kallas ofullständig förvandling. I naturamen som visas på bilden ovan går det att se skal från de olika stadierna i en vandrande pinnes liv. Varje gång den växer och blir en storlek störrre lämnar den ett tomt skal efter sig. Efter många års uppfödning av en och samma art har Kapten Kryp samlat så pass många skal att det går att se en vandrande pinnes kompletta livscykel i naturamen. Arten kommer från Grenada i Västindien och har en livslängd på upp till två år.

Naturama på Uddevalla stadsbibliotek sommaren 2019. Naturamorna hängs i låg höjd så att både barn och rullstorsburna kan ta del av konsten på ett bra sätt.

Dallerspindel  har en liten kropp med långa smala ben och är ganska lik lockespindel, en art den ofta förväxlas med.

Om den blir skrämd snurrar den runt så snabbt att den knappt syns, ett väldigt bra knep för att förvilla ett rovdjur. De kan leva i grupp vilket är lite ovanligt för spindlar. Arten är helt ofarlig för oss människor.På bilden ovan är det en fullvuxen hona med en av sina ungar. Innan den kläcktes bar mamman äggsäcken intill munnen under flera veckors tid.

Väsande kackerlackor kan klättra på nästan vilket underlag som helst, vertikalt eller upp och ned, de klarar det mesta. Namnet kommer från att de kan pressa ut luft hastigt genom sina andningshål om de blir skrämda.

En väsande kackerlacka kan leva i upp till fyra år. Den här arten räknas inte till de släktingar som klassas som skadedjur. Naturamas montrar är alltid utrustade med laminerat glas som håller ihop om det skulle bli en spricka i det.

Nyfikna besökare på Alfons Åbergs kulturhus. Delar av utställningen har även visats på Mölnlycke kulturhus, Alingsås museum, Öckerö bibliotek och Göteborgs stadsbibliotek.

 

Två av de senaste naturamorna som formats i verkstaden. Den till höger har belysning i bakgrunden som förstärker djupet i miljön. Utmed sidorna finns rostfritt nät som skapar ett bra luftflöde genom naturamen.